Η Ιστορια της Σωτηριτσας

Το  Δημοτικό  Διαμέρισμα  της Σωτηρίτσας περιλαμβάνει  το νέο οικισμό της παραλιακής Σωτηρίτσας και την παλιά Σωτηρίτσα.

Το χωριό Σωτηρίτσα είναι κτισμένο στις πλαγιές τoυ Κισσάβου. Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Κάπιστα. Ένας μικρός μεταβυζαντινός ναός αφιερωμένος στο Σωτήρα Χριστό υπάρχει βορειότερα σε ένα πλάτωμα της Όσσας, από όπου λέγεται ότι το χωριό μετονομάστηκε σε Σωτηρίτσα. Ωστόσο διάφορα ευρήματα στην περιοχή δείχνουν πως στην ίδια θέση θα πρέπει να υπήρχε βυζαντινό μοναστήρι. Λιθόστρωτα, ξωκλήσια, παλαιοχριστιανικά ευρήματα και η παραδοσιακή ατμόσφαιρα που διατηρείται έντονα στο χωριό, συνθέτουν την εικόνα ενός τόπου που θέλει να κρατήσει το χρώμα του, γεγονός που το αποδεικνύουν και τα πολλά αναπαλαιωμένα σπίτια.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν 7 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν πριν 200 χρόνια και ασχολήθηκαν με την υλοτόμηση της Βαλανιδιάς κ.λ.π. (στοιχεία από αναφορά Γάλλου περιηγητή). Στην συνέχεια γύρω στο 1880 υπήρξε συνεταιρισμός υλοτόμων Κάπιστας (στοιχεία από φάκελο του υπουργείου Γεωργίας). Κύριο εισόδημα των κατοίκων (το έτος 1933 περίπου 500) ήταν από την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια Αμπελιών, Ελιών, την  εκτροφή μεταξοσκώληκα.

Η περιοχή της Σωτηρίτσας υπήρξε Τσιφλίκι το οποίο απαλλοτριώθηκε το έτος 1931 και παραχωρήθηκε κλήρος στον τότε σύλλογο ακτημόνων μετά από μεγάλους μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες των τότε κατοίκων αρχικά κατά του Πασά και μετέπειτα με τον τσιφλικά (Αλέξανδρο Ζούλια).

Την 10ετία του 70’ το χωριό εγκαταλείφθηκε σιγά – σιγά  και οι κάτοικοι μετανάστευσαν. Οι περισσότεροι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία όπου βρίσκονταν και οι  αγροτικές τους ασχολίες και εκεί δημιουργήθηκε ο παραλιακός οικισμός Σωτηρίτσας. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς κατά κύριο λόγο,αλλά και με την καλλιέργεια κερασιάς και καστανιάς.Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην παραλία μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή ανώτερης ποιότητας ελαιολάδου.

Πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή από τις παρυφές του ΝΑ Κισσάβου μέχρι τη θάλασσα.Η παραλία της,μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων,φημίζεται για τα πεντακάθαρα νερά της,γιατί αποτελεί μέρος του Αιγαίου,αλλά και για την ψιλή άμμο και το μικρό βότσαλο.

Απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και βρίσκεται ανάμεσα από τον Αγιόκαμπο και τη Βελίκα.